De Kalender

De Weken en Maanden

De keizerlijke kalender is het referentiepunt voor het lezen en schrijven van datums. De tijdlijn is opgezet door de eerste astronomen en wijzen die de uren, dagen en seizoenen telden.

De keizerlijke kalender kent twaalf maanden met elk 28 dagen en zeven dagen per week. Hieronder vind je de details van de kalender. De namen van de maand vinden hun oorsprong in het pantheon. Echter waarom de volgorde is zoals hij is, is voor de gewone man een raadsel. Er gaan echter wel geruchten dat de goden in hun maanden krachtiger zijn.

Op dit moment bevinden we ons in het 2de millennium van de keizerlijke kalender.

De dagen van de week
 • Montag
 • Krafttag
 • Wohltag
 • Schwurtag
 • Feuertag
 • Sterntag
 • Sontag
De Maanden van het jaar
 • Eamonat – Eden&Amon (winter)
 • Lumonat – Lux (winter)
 • Symonat – Sylven (lente)
 • Komonat – Kordus (lente)
 • Fomonat – Fortuna (lente)
 • Limonat – Libra (zomer)
 • Ammonat – Amrion (zomer)
 • Dimonat – Dio (zomer)
 • Memonat -Mene (herfst)
 • Mimonat – Mida (herfst)
 • Zumonat – Zusters (herfst)
 • Stymonat – Styx (winter)
Voorbeeld van Notatie:
Om de 3de dag van de maand Fomonat in het jaar 604 van het tweede millennium te benoemen. Kan je dit in het kort schrijven als volgt, 03-05-604:2.

Nationale feestdagen

Naast een aantal lokale kleine feestdagen, zoals het Wodding Zottenfeest. Kent het Koninkrijk ook een aantal nationale feestdagen. Op deze dagen wordt er in het gehele Koninkrijk h

1ste Eamonat – Nieuwjaarsfestival

Het begin van het nieuwe jaar en de mogelijkheid tot een nieuw begin. Een festival dat vooral wordt gevierd met drank, lekker eten en prachtige shows veelal gegeven door het Koninklijke Magiersgilde.


26ste t/m 28ste Eamonat – Midwinterfestival

Op dit moment wordt het keerpunt van de winter gevierd, dat de dagen langer worden en de nachten korter. Op dit moment wordt ook vaak de balans opgemaakt hoeveel voorraad er nog beschikbaar is tot de volgende oogst.


1ste t/m 5de Lumonat – Het jubileum van de Landing

Ondanks dat het Koninkrijk al heel lang niet meer bij het Keizerrijk hoort, wordt het jubileum van de landing nog steeds gevierd. Tijdens dit festival wordt een kleine week van vasten gehouden ter ere van de zeelui en eerste verkenners die hun laatste week geen voedsel of water meer op voorraad hadden.


4de Symonat – Het knoppenfestival

De eerste knoppen komen op dit moment van het jaar aan de bomen, waarbij sommige vroegbloeiers al bloesem tonen. Het is een signaal aan de bewoners dat Sylven zijn ronde door de wereld maakt.


14de Komonat – Heldenverering

Op deze dag worden alle gevallen en levende strijders, ter land en ter zee herdacht. Bewoners door het hele land maken tochten langs de barakken en begraafplaatsen om de dappere strijders van nu en vroeger te eren.


20ste Limonat – Koningsdag

Een festival ter ere van de Koning zijn verjaardag. Op deze dag spreekt de Koning persoonlijk recht in het dorp dat hij bezoekt. Ook is het een moment om persoonlijke verzoeken aan de Koning te doen.


15de t/m 17de Ammonat – Het midzomerfeest

De viering van de langste drie dagen van het jaar, een festival waar jongeren met bloemen in hun haren dansen tot diep in de nacht. Het is een feest van liefde, vreugde en vrede.


23ste Ammonat – Onafhankelijksdag

Het koninkrijk Dalaria heeft ruim 48 jaar lang gestreden om zijn vrijheid te verkrijgen van het keizerrijk. Zeker geen kleine prestatie, en veel van Dalarianen zijn hier ook bijzonder trots op. Op deze dag wordt het tekenen van de onafhankelijk gevierd, waarbij het hele land in teken staat van deze festiviteit.


1ste t/m 7de Dimonat – Week der liederen

Een week die dient als ode aan de creatieve geesten. Het is een week waar verhalen, sagen en gedichten centraal staan. Men vertelt elkaar verhalen van verloren tijden en vermaakt elkaar met gewaagde gedichten.


28ste Memonat – Oogstmaan

De laatse dag van de Mene maand (memonat), waarbij de laatste maan een mysterieuze en onverklaarbare invloed heeft op alle aanhangers van deze godin. Men spreekt daarbij over visioenen en andere onverklaarbare ervaringen.


1de t/m 4de Mimonat- Oogstfeest

Het festival waarop de oogst van dat jaar wordt binnengehaald. Een festival waarbij gelijk de balans voor de winter opgemaakt wordt en er druk handel wordt gedreven.

Het is ook een festival waar nog een laatste dank wordt uitgebracht aan de natuur en wat deze de bevolking geboden heeft. Vaak worden er nog offferandes gebracht of rituelen van dank uitgesproken.


1ste Stymonat- Festival der zielen

Een festival waar de zielen van de dierbare overledenen worden herdacht. Families komen bij dit festival samen om dit moment samen door te brengen. Het is een moment van bezinning en om waardering voor elkaar uit te spreken.

Men steekt hierbij lantaarns aan en laat lampionnen op om Styx te helpen de zielen naar hun laatste rustplaats in de Celestial Void te wijzen.